Uitbesteding

Leerlingen kunnen worden uitbesteed aan een vavo. Uitbesteden betekent dat de leerling ingeschreven blijft staan op de vo-school, maar onderwijs krijgt en examen doet aan het vavo.

Uitbestede leerlingen tellen voor de bekostiging mee bij de vo-school. Die kan daarmee de uitbesteding aan het vavo betalen. Uitbesteding is vooral bedoeld voor 16 en 17-jarigen. 18-jarigen die aaneengesloten in het vo onderwijs hebben gehad, kunnen ook nog uitbesteed worden.

Vo naar vavo

Vo-scholen kunnen leerlingen uitbesteden aan een vavo. Dit kan voor enkele vakken of het hele eindexamen. Bij uitbesteding van een leerling, is er een samenwerking tussen de vo-school en het vavo. Zie artikel 2.57 Link opent externe pagina  Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

De regeling is bedoeld om leerlingen een grotere kans te geven om een diploma te halen. Zie artikel 2.59 Link opent externe pagina  Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

De leerling blijft ingeschreven op de vo-school. Vanaf het moment van uitbesteding, gelden voor die leerling de inrichtings- en examenvoorschriften van de WEB. En de vavo-instelling is verantwoordelijk voor de leerling.

Vo naar vo

Als een leerling op de eigen vo-school een bepaald vak niet kan volgen, kan de leerling dat vak aan een andere vo-school volgen en er examen in doen.

Dit is geregeld in artikel 2.53 Link opent externe pagina  lid 1 Wet voortgezet onderwijs 2020. Daarin staat dat leerlingen het vak kunnen kiezen als het bestuur het mogelijk maakt door samenwerking met een andere school.

Vavo naar vo niet mogelijk

Uitbesteding van een vavo-student naar een vo-school is niet mogelijk. Ook niet voor een deel van het onderwijs. Hier is geen regeling voor binnen de WEB (Wet educatie en beroepsonderwijs).

Soms moet een leerling een vak dat het vavo niet geeft, opnieuw doen. Bijvoorbeeld: Grieks of Latijn. Dan kan de leerling daarin niet opnieuw examen doen aan de eerder bezochte vo-school. De leerling moet het examen afleggen op het vavo. Om dit op te lossen kan het vavo een vo-docent inhuren onder deze voorwaarden:

  • De vavo-instelling moet (voor 1 oktober) een PTA inleveren bij de inspectie voor Grieks of Latijn. Het vavo kan het PTA van de vo-school hiervoor als basis gebruiken.
  • De vavo-instelling bestelt het centraal examen Grieks/Latijn bij DUO Examendiensten (via de beveiligde site in oktober).
  • De vavo-instelling regelt dat een docent klassieke talen het examen afneemt. Dit kan bijvoorbeeld door detachering, inhuur op freelancebasis, met een nul-urencontract, of officiële indienstneming.
  • Het vavo is verantwoordelijk dat de leerling het onderwijs krijgt in het vak in kwestie. Dit hoeft niet een wekelijks ingeroosterd aantal uur te zijn. Omdat het meestal om een paar leerlingen gaat, kan de school individuele afspraken maken.

Contact

U kunt uw vraag telefonisch of per e-mail stellen.

Mailen

Stel uw vraag via examenloket@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw e-mail binnen 5 werkdagen.

Of gebruik het contactformulier.

Bellen

U kunt ons bellen op 070 757 51 77 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.